דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


זהירות, תרופות 

מאת    [ 26/01/2012 ]

מילים במאמר: 342   [ נצפה 3486 פעמים ]

 

         הסטטיסטיקה מלמדת שבעולם המערבי אנשים בגיל 70 ומעלה מקבלים בממוצע 12 מרשמי תרופות. תוחלת החיים ממשיכה לעלות, זמינות התרופות עולה, אפילו הרוקח ממליץ על תרופות נוספות שעלולות לגרום לתופעות לוואי. על כל אלה, אנשים נוטים להוסיף עוד ועוד תרופות מדף וסוגים שונים של תוספי ויטמינים ומזון.

        השינויים הפתולוגיים בגוף האיש המתבגר משפיעים על יכולת הספיגה. מסת הגוף, הכולל שריר ומים, יורדת עם הגיל. ההשלכות, לדוגמא, בירידה בנפח הפיזור של תרופות הידרופיליות (היכולות להתחבר למים), התרופה מופיעה בשיעור גבוה מדי בדם ויכולה להיות רעילה. מסת הכבד יורדת, ולכן ישנה האטה בזרימת הדם. כתוצאה מכך, התרופות שהפירוק הראשוני שלהן מתרחש בכבד, יעילות רק במינונים נמוכים יותר. ירידה במסת הכליות ובתפקודן גורמת לסינון איטי, ופינוי התרופה שתפקידה הסתיים מתעכב. גם הצצה ברשימת התרופות שמשפיעות על תפקוד בלוטת התריס, תרופות שמפחיתות את הפרשת הורמון בלוטת התריס או מגבירות את רמות החלבון הקושר אותו, אינה משאירה מקום לספק באשר לנזק שתרופות גורמות.

         התוצאה הסופית היא שרבע מהחולים המאושפזים שגילם מעל 80 סובלים מתופעות לוואי של תרופות. תופעה זו קיימת בכל גיל, אולם היא שכיחה יותר אצל הזקנים בשל ריבוי התרופות שהם נוטלים. ההנחה היא שכחמישית מהאוכלוסייה חוותה אורטיקריה (חרלת) שהיא תפרחת עורית, שבמקרים רבים מקורה באלרגיה לתרופות. הכוונה גם לתרופות נפוצות ביותר כאנטיביוטיקה, אופטלגין או אספירין. 10 אחוזים מהמאושפזים בני 50 בלבד לוקים בתגובות לוואי לתרופות.

         חלק מהסיבות לתופעה הוא הרופאים עצמם, במיוחד המומחים. אנשים מבוגרים נוטים לפנות בתלונות לרופאים ייעודיים. הציפייה לפיתרון מיידי משמעותה תרופות נוספות. לעיתים, טיפול ניתן בידי מומחה בשל תופעות הלוואי של טיפול מטעם מומחה אחר... סטטיסטיקות מעידות על "קפיצה" במספר התרופות שמקבל המבוגר בעקבות שחרור מאשפוז. חלק ניכר מהסיבות לתגובות השליליות לנטילת התרופות נובע מהמטופלים עצמם, שריבוי התרופות גורם להם לצרוך אותן במינונים שגויים. לעיתים, דווקא המודעות לבריאות היא המביאה חולים רבים לדרוש ולצרוך עוד ועוד "תרופות מדף": משככי כאבים ללא מרשם או ויטמינים שאינם מסיסים ובעלי השפעה מסוכנת במינוני יתר מעצימים את התופעה. 

       כפועל יוצא, ריבוי תרופות מהווה מדד בפני עצמו לשאלה אם אדם זקן.

מפרק הפתיחה "האם אני זקן?",  בספר "לזרוס לונג בן 213", שיעסוק ברפואת העתיד ושיצא בקרוב לאור.

 

ליווי מנהלים והרצאות במסגרת "אור יישומים בע"מ - מכון פסיכולוגי". מחבר: "מגה חיים" והמהדורה הבינלאומית "Mega Life" (קונטנטו דה סמריק, 2011), "מחזור החיים השני" (ספרות עכשיו, 2008)"למות כלכלית ולהישאר בחיים" פרדס,2007), 'לאזרוס לונג בן 213' יעסוק ברפואת העתיד ויצא לאור בשנת 2012. חבר באגודה הישראלית לגרונטולוגיה.  אתר המחבר: http://www.benshaul.co.il להתקשרות: benshaul@benshaul.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב